Breivik, en lysende ledestjerne?

Bare tanken på flere av det kaliberet gir meg grøsninger. Men dessverre - jeg tror det kommer flere som han, etter han. Det er mange ekstreme som nå følger tett det som skjer i rettsalen i Oslo. http://nrk.no/227/dag-for-dag/_-hoyreekstreme-folger-forklaringen-1.8077565 Dette kan gi ansporelse og ideologisk boost til flere Breivik-er, som bruker bomber og automatrifler til å uttrykke seg. Det er også slik at en ekstrembølge avler en annen - en med motsatt fortegn. Da er det sannsynlig at denne også vil ha vold som en del av uttrykksformen. Norge mistet mange innbyggere 22/7 i fjor. Men vi har kanskje mistet mer - landets fredelighet. Ekstremismen har slått rot her hos oss og. Det er usigelig trist - og et stort tap for oss alle og landet. Vi får aldri det gamle Norge tilbake.

Ser man på det Breivik og hans likesinnede forfekter og bedriver, virker Hitler som en moderat mann. Han startet riktignok en verdenskrig, men før det brukte han verken bomber eller meiet ned for fote. De drap han og hans folk bedrev var skjulte, enkeltvise og i løyndom. Hitler vokste over mange år, og han var synlig med sin hatretorikk og sine slagsmålsbrødre i SA. Breivik traff oss som lyn fra klar himmel - uten forvarsel, men med et ferdigskrevet kompendium, bombe, og skytevåpen. Det at noe slikt dukker opp av intet, er veldig bekymringsfullt, og gjør oss usikre.

Hva og hvem er skyld i at vi får slike som Breivik, i en verden som heldigvis har blitt en smule mer opplyst og en smule mindre krigersk? Vel, der må vi nok bære et kollektivt ansvar. Samfunn endres, samfunnets regler respekteres ikke så mye lengre. Vi har fått flere kulturer og subkulturer i landet. Vi får et stadig mer fargerik befolkning. Alt dette skaper grobunn og gir næring til slike som Breivik. Det verste er at i noe av det Breivik sier, er at det i folket er mer moderate, men dog tilstedeværende tanker om at landet vårt ikke er vårt lengre, at det blir multikulturelt og fremmed. At mange av de innvandrede dessverre kaster bensin på bålet ved sin fremtreden og sine utsagn - bidrar heller ikke til å minske motsetninger og utvekster. Alt i alt er dette en utvikling som må følges nøye.

Jeg er redd Breivik bare er prologen, at noe mer vil følge. Og at det antakelig blir slik, gjør meg meget trist.

6 kommentarer

TomC

17.04.2012 kl.20:08

Mann, dette var bra skrevet

MMMeee

17.04.2012 kl.21:59

Liker du ikke utlendinger?

Trygve

17.04.2012 kl.22:01

Dette handler ikke om utlendinger, men hva som kan ha påvirket Breivik og andre.

sofilie

18.04.2012 kl.08:46

Nå har jeg ikke fulgt så mye med på hva som er hans synspunkter jf at jeg synes han er sprøyte gal og ikke bør få så stor plass. Han skal holdes unna samfunnet; uansett om det blir som innlagt eller innsatt; resten av sitt liv. For meg er det et paradoks at han er så bekymret for hvordan islam påvirker det norske samfunnet samtidig som han gjerne vil ha et et patriarkalsk samfunnssystem. Han er en veldig selvopptatt person; og det viser griningen hans i retten. Jeg synes man heller bør bruke mer ressurser på å finne ut hvordan et slikt menneske skapes. Og det som er mest bekymringsverdig er slik jeg ser det, dersom oppveksten hans kan ha skapt han. Eller det er en miks. Ikke for at han skal unnskyldes, men for å forhindre at flere slike monstre skapes. Ideologien som han forfekter er der; og tiltrekker noen. Men fra å tiltrekkes, til å foreta slike handlinger, er et langt steg. Å kaldblodig drepe mennesker slik han gjorde; da har man passert en grense. Og kan vi kjenne igjen lignende trekk hos andre og kan klare å stoppe dem; så er det verdt å bruke ressurser til å finne ut av det.

trygvesaa

18.04.2012 kl.09:16

Ja, det ligger nettopp under det jeg skriver - hvordan ble et slikt monster til, og hvordan kan vi forhindre flere slike.

Inger

18.04.2012 kl.22:59

Ja hvem vet hva som avler hva i verden.

Jeg er stygt redd vi får et nytt terrorangrep i løpet av dette året i Norden.

Dette er IKKE over enda.

jeg har en elendig magefølelse på mere faenskap,.

Skriv en ny kommentar

trygvesaa

trygvesaa

61, Fauske

Moden mann med meninger og refleksjoner. Politisk parti-uavhengig, m/innkoblet bullshit-detektor mot partipolitikken. ********************************************************************* Motto: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre"

Kategorier

Arkiv

hits