Egosentrismens utvekster

Jeg lagde meg et begrep for endel år siden - "egosentrisme".  Det betyr at man setter seg selv og sitt i sentrum, opphøyer seg selv og opptrer egoistisk i relasjon til natur, andre mennesker og ellers alt rundt seg.  Egosentrisme er ikke bare egoisme, for i egosentrismen er egoismen en av flere utvekster.  Andre utvekster er likegyldighet til naturplynding, til andres problemer, plager og sorger og til miljøet rundt seg.  Egosentrismen er en direkte motpol til empatismen.

Egosentrikeren henger seg gjerne på livssyn/livsanskuelser som opphøyer "jeget" - "selvet" og setter mennesket høyest i universet.  Han/hun har gjerne "alternativ livvsyn" som gjerne dyrker mennesket.  Egosentrikeren er også en "velger" - som velger vekk og velger inn ting i livet, omtrent som en som handler maling på en fargehandel.  Egosentrikeren "har lyst på barn" i alt for gammel alder - og får barn for å tekkes sin egen lyst, uten omtanke for barnets ve og vel.  Eksempel på dette er kvinner som får barn via tilskudd av hormoner og/eller egg - kvinner på 50-60, ja 70 år.  Egosentrikeren er gjerne ignorant og overfladisk, men med spesielle materielle preferanser.

Egosentrismen er en destruktivitet - som ikke ganger verken mennesker eller kloden vi bor på.  Egosentrismen bør skyes som den pesten den er.

2 kommentarer

Nils

02.04.2012 kl.09:05

Så sant som skrevet!

15.04.2012 kl.15:55

Innen pedagogikken og psykologien blir "egosentrisme" som begrep mer det å ikke ha evne til å sette seg ut over seg selv. Barn er egosentriske til ca 2 års alder, dvs. at de ikke evner å sette seg inn i hvordan en annen person har det, (dvs. ikke har evne til å desentrere). Egosentrisitet blir da motpol til å desentrere.

Empati, eller rettere sagt mangel på sådan, er et stort problem blant vår oppvoksende generasjon. Dette er også en egenskap som kommer gradvis i løpet av de første leveårene, men må læres. Her er det noe vesentlig som mangler i oppdragelsen.

Og når jeg først snakker om oppdragelse....hvem er det som oppdrar barna i dagens samfunn? Foreldre som jobber 100% -og henter barna sine ved stengetid i barnehagen/SFO- og ser dem noen timer før leggetid? Nei, forresten, de timene må de jo kjøre og hente barna sine på alle de fritidsaktivitetene de skal delta på.

Skriv en ny kommentar

trygvesaa

trygvesaa

61, Fauske

Moden mann med meninger og refleksjoner. Politisk parti-uavhengig, m/innkoblet bullshit-detektor mot partipolitikken. ********************************************************************* Motto: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre"

Kategorier

Arkiv

hits