Det er noe galt med havet

Vi ser mange eksempler på at det er noe svært galt med havet.  Ett eksempel på det er rovmaneten Periphylla som nå er i ferd med å trenge seg inn i fjordene stadig lengre nord. Fra Vestlandet og nordover er mange fjorder lagt nesten øde av enorme mengder av denne maneten, som glupsk utrydder alt liv i dens vei.  Og hva når det er fritt for mat for rovmaneten i fjordene ? vil den da gå løs på resten av kysten? Det kan man frykte.  I så fall står Norge ovenfor en økonomisk og økologisk katastrofe!

 

Vi ser hvordan lignende ting har skjedd i andre delere av verden, og konsekvensene av det:

I Japanhavet har de hatt innsig av enorme mengder av en stor manet, noe som har ødelagt for fiske og oppdrett i stor skala. Den fisken fiskerne får, er så ødelagt av manetskader, at den ikke kan brukes til mat.

Svartehavet er også hardt rammet av manetinvasjon. Her er det lobemaneten som helt har overtatt. I løpet av noen år har de slått seg ned i Svartehavet, klatret oppover i økosystemet, skviset ut sardinene og andre fisker og etablert seg helt på toppen av næringskjeden. Ødeleggelsene er massive. Fortvilelsen hos fiskerne er bunnløs. Svartehavet blir neppe noen gang i fremtiden hva det en gang var.

 

Et annet symptom på at noe er galt, er at fra Trøndelag og nordover er taren blitt borte, og at kråkebollene har overtatt tarebeltet. Kråkebollene har økt til enorme mengder, som har resultert i at det som før var tareskog, nå er blankgnagd berg. Det sier seg selv at det blir ikke mye yngling for fisk, i et slikt miljø.

På noen år er ærfuglen blitt nesten borte. Før var det store flokker av ærfugl som patruljerte langs med land, og hekket rundt om på øyer og fastlandsstrandsoner. Ærfuglens desimering på kort tid, er et alvorlig symptom. Andre fuglearter som sliter betydelig, er lunden. Den har også minket voldsomt i antall, og forskere finner store kull med ihjelsultede lundefuglunger. Havørna er i ferd med å trekke innover i landet, og konkurrerer nå med kongeørna i dennes matfat. Åpenbart sliter havørna med å finne mat nok ved kysten.

 

Det er helt åpenbart at noe er galt med havet.

4 kommentarer

IEvasDrakt

29.mar.2012 kl.11:30

Hele jordkloden er i ulage. Spørsmålet er hvor mye av det er menneskeskapt og hvor mye er naturlig endring som følge av solstormer, Nibiru eller hva som helst. Vi forurenser mye, men er det virkelig nok? Jeg tenker på hvilke enorme krefter som finnes i naturkreftene. Som f.eks. vann som ved flom forårsaker enorme ødeleggelser...

Liker mottoet ditt: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre". :))

trygvesaa

29.mar.2012 kl.11:48

Jeg har aldri opplevd noe lignende i de 61 årene jeg har levd, så hva det er vet jeg ikke. Jeg har spurt gamle mennesker, men de har heller ikke opplevd slikt.

Men at vi endrer mye på kloden, det er jo sikkert. Endringene er synlige og målbare.

matgladilavkarbo

29.mar.2012 kl.23:32

helt enig med deg, noe skjer og det er nok menneske skapt.. ;) interessant blogg du har !!

Trygve

30.mar.2012 kl.21:01

Du også, matglad!

Skriv en ny kommentar

trygvesaa

trygvesaa

61, Fauske

Moden mann med meninger og refleksjoner. Politisk parti-uavhengig, m/innkoblet bullshit-detektor mot partipolitikken. ******************************* Motto: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre"

Kategorier

Arkiv

hits