Sjefsøkonomens krystallkule

Foran en utvalgt menighet hadde sentralbanksjefen en sedvanlig opptreden med sin anskuelse om norsk økonomi. Det er ikke uvanlig at økonomer har veldig snevert fokusområde, og i så måte er Norges Banks sjef ikke avvikende. Allikevel må man fra sentralbankhold nærmest være ignorant for effekter av det man anbefaler ? når man skal se på det store bildet: Norge har et sykehusvesen som peser tungt på sitt sykeleie; vi har veier og jernbane som har dårligere standard enn tidligere østblokkland. Offentlige bygg forvitrer og forfaller, og det er ellers store mangler i samfunnets strukturer og anordninger. Men sentralbanksjefen vil at vi skal spare enda mer. Det er den evindelige handlingsregelen det gjelder. Å få oljepenger må vel omtrent være det verste som har hendt oss, skal man tro svartmalerne.

Norsk økonomi er i jubelklassen i verden. Knapt noe land har mer penger på bok enn nordmenn. Oljefondet renner over og handelsbalansen bugner. Og får næringslivet for lite penger, dumper de bare et par-tre storbedrifter til Kina. Hvor lenge vi skal bli eksponert for sentralbanksjefens tunnelsyn angående landets økonomi, det kan man lure på. Hans resept er ikke videre relevant for å møte store utfordringer, og ingen politikere på Stortinget vil da heller følge rådene, etter hva de uttaler. Det må enorme investeringer til for å få det offentlige Norge på fote igjen. Da må vi heller investere mer innenlands i stedet for å spekulere på utenlandske børser - gjerne investere et par statsbudsjetter ekstra.

Å spare seg til fant er ikke videre smart.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

trygvesaa

trygvesaa

61, Fauske

Moden mann med meninger og refleksjoner. Politisk parti-uavhengig, m/innkoblet bullshit-detektor mot partipolitikken. ******************************* Motto: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre"

Kategorier

Arkiv

hits