Galskapens palass

Hamsun-senteret kunne i utgangspunktet vært en fin idè.  Forfatteren Hamsun er et internasjonalt kjent navn, særlig i nord-Europa. Hans bøker er oversatt til flere språk.   Hamsuns barndomshjem befinner seg ikke der seneret er lagt, men på selve stedet Hamsund - et par mil unna.  Det ville kanskje vært naturlig å legge senteret ved hans barndomshjem, når man først skulle legge det langt unna E6?

Senterets utforming og prosjektering gikk helt over styr pga. lokal gigantomanisme - det ble et voldsomt kostbart bygg og var teknisk krevende å bygge med sin svært særegne stil.   Når det i tillegg plasseres nokså avsides fra turisttrafikkens hovedåre - E6, så er prosjektet dømt til å bli et underskuddsforetak.  Når man ikke klarer det drive det med overskudd når det har nyhetens interesse, vil det bare bli mer underskudd senere.

Sammen med prosjektet "kulturlandskap Nordland" er Hamsun-senteret symboler på at politiske prestisjeprosjekter noen ganger er etablert med nokså fjern forankring i virkeligheten.  Man kalkulerer med at turister vil lete opp avsidesliggende og delvis gjemte bebygninger.  Ettertiden viser oss at det gjør de ikke.  Skulle prosjektene hatt en sjanse, burde de ha ligget kloss ved E6, og ved naturlige stoppesteder.  Nå er vi bare sikret et par ekstra avløpsrør fra vår felleskasse. 

http://hamsunsenteret.no/no/om-hamsunsenteret

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

trygvesaa

trygvesaa

61, Fauske

Moden mann med meninger og refleksjoner. Politisk parti-uavhengig, m/innkoblet bullshit-detektor mot partipolitikken. ******************************* Motto: "Om tusen mennesker har samme mening, betyr det ikke at denne meningen er tusen ganger bedre"

Kategorier

Arkiv

hits